VCA cursus: Alles wat je moet weten over veiligheidscertificering

Veiligheid is super belangrijk als je werkt in de bouw of in de industrie. Een VCA-certificaat helpt je te laten zien dat je veilig en verantwoord kunt werken. In deze blog leggen we je alles uit over VCA-cursussen en hoe je je kunt inschrijven, zodat je precies de informatie krijgt die je nodig hebt. We bespreken de verschillende soorten cursussen en hoe je je kunt voorbereiden op het examen, zodat je met vertrouwen kunt kiezen voor de VCA-cursus die het beste bij jou past.

Wat is VCA en waarom is het belangrijk?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een certificaat dat je kunt behalen als je werkt in de bouw of in de industrie. Het helpt je om veilig te werken en ongelukken te voorkomen, wat natuurlijk erg belangrijk is voor jou en je collega’s. Bovendien voldoe je met een VCA-certificaat aan de wettelijke vereisten, zodat je zeker weet dat je werkplek aan alle regels voldoet.

Verschillende VCA-cursussen

Er zijn verschillende VCA-cursussen, afhankelijk van je functie en wat je precies doet op je werk:

VCA Basis

Dit is voor iedereen die gewoon werkt in de bouw of industrie, zoals bouwvakkers, schilders en monteurs. In deze cursus leer je de basisprincipes van veilig werken, zodat je weet wat je moet doen om ongelukken te voorkomen en jezelf en anderen te beschermen.

VCA VOL

Deze cursus is bedoeld voor mensen die leidinggeven aan anderen in de bouw of industrie, zoals uitvoerders, projectleiders en managers. In deze cursus leer je niet alleen over veilig werken, maar ook over hoe je ervoor zorgt dat jouw team veilig werkt en wat je moet doen als er toch iets misgaat.

VCU

Deze cursus is voor uitzendbureaus en detacheringbureaus die personeel leveren aan de bouw en industrie. In deze cursus leer je hoe je ervoor zorgt dat de mensen die je uitzendt veilig kunnen werken en wat je moet doen om ongelukken te voorkomen.

Er zijn ook speciale VCA-certificaten voor bepaalde sectoren, zoals de petrochemie of de offshore-industrie.

Wat kun je verwachten tijdens een VCA-cursus?

Tijdens een VCA-cursus leer je over de regels die gelden voor veilig werken. Je leert ook over de risico’s die er zijn en hoe je die kunt voorkomen, zodat je weet wat je moet doen in verschillende situaties. Daarnaast leer je over persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen en veiligheidsschoenen, die je helpen om veilig te werken. De cursus duurt meestal één dag en aan het

 Soort cursus
 Omschrijving
Duur 
VCA Basis cursus cursus + aansluitend examen 1 dag
VCA Vol cursuscursus + aansluitend examen 1 dag
 VCA Basis examenVCA Plus cursus + examen2 dagen
VCA Vol examenKeuze uit: VCA basis, VCA vol of VIL VCU90 min.

Gerelateerd nieuws

Veiligheidscursus in Stadskanaal, Emmen, Assen en Groningen

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

4,7
472 beoordelingen

Heeft u al een account?

Log in om uw gegevens op te halen.

Heeft u nog géén account?

Bestellen is makkelijker met een account.