Preventiemedewerker

De cursus preventiemedewerker is een essentiële training voor werknemers die een rol spelen bij het bevorderen en handhaven van veilige werkomstandigheden binnen hun organisatie. In Nederland is het volgens de Arbowet verplicht voor bedrijven met meer dan 25 werknemers om ten minste één werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Wekelijks kunt u de cursus preventiemedewerker volgen in; Stadskanaal, Emmen, Assen, Groningen, Drachten of bij u op locatie. 

Cursus preventiemedewerker bij VCN

Wij verzorgen maandelijks de cursus preventiemedewerker in Stadskanaal. Wanneer u de cursus heeft gevolg blijft het certificaat voor 5 jaar geldig. De cursus verzorgen wij in 1 dag. 

De rol van de preventiemedewerker

De rol van een preventiemedewerker is om te helpen bij het ontwikkelen, implementeren en handhaven van veiligheidsbeleid binnen de organisatie. Ze werken nauw samen met het management en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

Preventiemedewerker op uw locatie

Veiligheidscentrum Noord verzorgt de cursus preventiemedewerker ook bij u op de locatie. Wij verzorgen al het lesmateriaal. U draagt zorg voor de cursusruimte.

Wat kan u allemaal na het volgen van de cursus

De cursus geeft de deelnemers de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief bij te dragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het welzijn van alle werknemers binnen hun organisatie. Na het voltooien van de cursus, zou de preventiemedewerker in staat moeten zijn om potentiële risico’s op de werkplek te identificeren, passende maatregelen te nemen om deze risico’s te verminderen, en om te gaan met eventuele arbeidsgerelateerde gezondheids- en veiligheidsproblemen die zich kunnen voordoen.

Inhoud cursus preventiemedewerker

Preventiemedewerkers moeten goed op de hoogte zijn van de Arbowetgeving en de gerelateerde regelgeving. Dit omvat het begrijpen van de verplichtingen van de werkgever, de rechten van werknemers en de specifieke regels en procedures die van toepassing zijn op hun werkplek.

Dit omvat het leren uitvoeren van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), een systematische benadering van het identificeren van potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico’s in de werkomgeving. De preventiemedewerker moet leren hoe hij deze risico’s adequaat kan beoordelen en beheren.

Hierbij gaat het om het ontwikkelen van beleid en procedures om mogelijke risico’s op de werkplek te minimaliseren. Dit kan onder meer betekenen dat er wordt gewerkt aan het verbeteren van de veiligheidsprocedures, het zorgen voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, en het bevorderen van een cultuur van veiligheid op de werkplek.

Preventiemedewerkers moeten effectief kunnen communiceren met werknemers over gezondheids- en veiligheidskwesties. Dit omvat het bieden van informatie en opleiding aan werknemers, het luisteren naar hun zorgen en feedback, en het samenwerken met hen om mogelijke problemen aan te pakken.

Preventiemedewerkers moeten ook leren hoe ze samen kunnen werken met externe specialisten, zoals bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten of veiligheidskundigen. Deze professionals kunnen waardevolle expertise en advies bieden over specifieke gezondheids- en veiligheidskwesties.

Overzicht

 Soort cursus
 Omschrijving
Duur
Preventiemedewerker Cursus + examen1 dag
v.a € 290,-
€ 350,90 incl. BTW
bhv cursus

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

4,7
472 beoordelingen
VCA Plus

Heb je dyslexie of moeite met leren? Boek dan onze VCA Plus cursus.

Speciaal door ons ontwikkeld. Meer tijd voor de verschillende onderwerpen.

»  Meer over VCA Plus
Blusser nodig?
Bekijk de selectie van BHV goedgekeurde brandblussers. Doe de keuzehulp of bel voor gratis advies.
RI & E

Elke werkgever is wettelijk verplicht om de risico’s op het werk te inventariseren en vervolgens te evalueren.

Heeft u al een account?

Log in om uw gegevens op te halen.

Heeft u nog géén account?

Bestellen is makkelijker met een account.